Search
  • aldijanagab

START UP - od ideje do realizacije

Updated: Feb 5, 2019

Često su velike ideje sputavane ljudskom psihom. Rijetki se odluče za realizaciju ideje iz raznih razloga, ali ponajviše iz straha za promjenom, straha od neuspjeha.


Suštinski, za pokretanje vlastitog biznisa danas nije potrebno mnogo. Preporučuje se kratka konsultacija sa finansijskim ili pravnim stručnjakom za izbor forme vašeg poslovanja, izrada pravnog okvira, početni kapital. Zahvaljujući sve većoj mreži COworking prostora troškovi zakupa poslovne adrese mnogo su niži, a mnogi oblici poslovanja ne zahtijevaju zapošljavanje drugih, s obzirom da je na početku poslovanja svaki fiksni trošak veliko opterećenje.


Više od 90% ideja i START UP-a ipak propada. Razlika između uspješnih i neuspješnih čini priprema i istraživanje tržišta i vrijednosti koje nudite svojim klijentima. Vaša ideja prije realizacije mora biti ispitana na osnovne pretpostavke uspjeha a to su: profitabilnost biznisa, mogućnost kopiranja od strane konkurencije, mogućnost rasta i specifičnost vrijednosti koju pružate vašem klijentu u odnosu na konkurenciju. Za svaku od pretpostavki potrebno je izvršiti validiranje na osnovu stvarnog mišljenja ciljanog tržišta. Ukoliko bilo koja od navedenih pretpostavki ne zadovoljava uslove tržišta, prije samog lansiranja proizvoda potrebno se vratiti unazad, preispitati postavke svojih ideja, te ponoviti postupak.

Ukoliko vaše ciljano tržište potvrđuje pretpostavke uspjeha, samo što nam preostaje je poželjeti Vam SRETNO!

#customerengagement #clientsatisfaction

47 views